سرور چیست؟
سرور ، کامپیوتر، دستگاه و یا برنامه ای است که به مدیریت منابع شبکه اختصاص دارد. نام “server” از کلمه “serve” به معنی “ارائه سرویس و خدمت رسانی ” به این دلیل نامیده می شود که به رایانه، دستگاه یا برنامه دیگری به عنوان «کلاینت» خدمات ، دادهها، منابع و یا برنامهها را ارائه می دهد.
از نظر تئوری، هرگاه کامپیوتری منابع خود را با یک سیستم کلاینت به اشتراک بگذارد، سرور در نظر گرفته میشود. سرور، با روش ساده درخواست و پاسخ کار میکند. بنابراین، هر بار که به صفحه وب جدیدی دسترسی مییابید یا آنلاین خرید میکنید، مجموعهای از فرآیندهای آنی، جایی در سرور، رخ میدهند.
یک سرور، براساس عملکردهای مختلف خود، میتواند سرور فایل، سرور کاربردی، سرور وب، سرور مجازی، سرور پایگاه داده، سرور پروکسی یا سرور نظارت و مدیریت باشد. در تئوری، هر زمان که رایانه ها منابع را با سیستم کلاینت به اشتراک بگذارند، سرور در نظر گرفته می شوند.
هدف سرور مدیریت منابع شبکه مانند میزبانی وب سایت ها، انتقال داده ها، ارسال یا دریافت ایمیل، کنترل دسترسی ها و غیره است.
سرور به سوئیچ یا روتری متصل است که توسط تمام رایانه های شبکه دیگر که می توانند برای دسترسی به خدمات سرور از آن استفاده کنند (مرور وب سایت ها، بررسی ایمیل ها، برقراری ارتباط با سایر کاربران و غیره) استفاده می شود.
مشتریان می توانند از طریق یک شبکه محلی (LAN) یا یک شبکه گسترده (WAN) مانند اینترنت به یک سرور متصل شوند.هنگامی که کاربران به یک سرور متصل می شوند، می توانند به برنامه ها، فایل ها و سایر اطلاعات سرور دسترسی داشته باشند.
برخی از رایج ترین انواع سرور عبارتند از:
سرورهای پایگاه داده
آنها به رایانه های دیگر اجازه دسترسی به پایگاه داده و بازیابی یا آپلود داده ها از آن و داخل آن را می دهند. سرور پایگاه داده یک سیستم رایانه ای است که به مشتریان امکان بازیابی داده های ذخیره شده در مرکز را می دهد.بیشترین استفاده از سرورهای پایگاه داده در ذخیرهی اطلاعات سازمانی است. محبوبترین سرورهای پایگاه داده سازمانی عبارتاند از: Oracle, SQL server, DB2, MYSQL, Sybase
وب سرورها (Web server):
وب سرورها صفحات وب درخواستی را به چندین مرورگر وب کلاینت تحویل می دهند.وب سرور رایانه یا مجموعه ای از رایانه هایی که برای ارائه صفحات وب و سایر محتواها به چندین کاربر استفاده می شود. یک وب سرور درخواست شما برای دسترسی به یک صفحه وب را دریافت می کند. چند بررسی امنیتی روی درخواست HTTP شما انجام می دهد و شما را به صفحه وب می برد. بسته به صفحه ای که درخواست کرده اید، صفحه ممکن است از سرور بخواهد که چند ماژول اضافی را در حین تولید سند برای ارائه به شما اجرا کند. سپس صفحه وب را که می خواهید مشاهده کنید به شما نشان می دهد. برخی از وب سرورهای معروف Apache، Nginx، مایکروسافت وب سرور IIS هستند.
سرورهای پست الکترونیکی(Mail server )
mail server ها در واقع نوعی “دفتر پست مجازی” هستند که ایمیل ها را قبل از ارسال به کاربران در صورت درخواست ذخیره و مرتب می کنند.سرور پست الکترونیکی مانند نام سرور، عملکرد اصلی آن ذخیره و مرتب کردن ایمیل ها است. سرور پست الکترونیکی اداره پست ما در زندگی واقعی است، سرور ایمیل های ارسالی و ورودی را مدیریت می کند.ميل سرور نرم افزاري مي باشد كه همانند يك شبكه كامپيوتري عمل نموده و کار اصلی آن تبادل نامه های الکترونیکی می باشد. در واقع Mail سرور دارای امکانات و سرویس های خاصی است که برای ارسال میل از یک سرور به سایت ها و ایمیل های دیگران مورد استفاده قرار می گیرد.
سرورهای برنامه وب ( Application Server):
آنها سرورهایی هستند که محیطی را با تمام الزامات لازم برای اجرا یا توسعه یک برنامه فراهم می کنند.سرور برنامه وب عمدتاً یک چارچوب است، محیطی که برنامه ها بدون توجه به اینکه چه هستند یا چه عملکردهایی انجام می دهند، می توانند در آن اجرا شوند. برای توسعه و اجرای برنامه های مبتنی بر وب می توان از Application Server استفاده کرد. نمونه هایی از سرورهای برنامه، از جمله سرورهای برنامه کاربردی جاوا، پی اچ پی و دات نت فریم ورک.
سرور نام دامنه ( Domain name server) :
سرور نام دامنه با سیستم نام دامنه (DNS) متفاوت است، سرور نام دامنه بخشی از کل معماری برای DNS است. این سرور وظیفه ذخیره یک پایگاه داده از نام دامنه های مختلف، نام شبکه، میزبان اینترنت، رکوردهای DNS و سایر داده های مرتبط را بر عهده دارد. سرور یک نام دامنه را به آدرس IP مربوطه خود ترجمه می کند، به عنوان مثال وقتی google.com را تایپ می کنید، به آدرس IP 8.8.4.4 تبدیل می شود که رایانه می تواند آن را درک کند. در طی یک کوئری رزولوشن نام دامنه، رکوردهای DNS جستجو می شوند و در صورت یافتن، رکورد نام دامنه برگردانده می شود.
سرور اختصاصی (Dedicated server):
در dedicated server یا سرور اختصاصی منابع بهصورت کاملا اختصاصی در اختیار وب سایتی خواهد بود که بر روی سرور قرار میگیرد. سرورهای اختصاصی در دو نوع اصلی سرور اختصاصی مجازی و سرور اختصاصی ارائه میشوند که بسته به نیاز وب سایت از لحاظ عملکرد، قدرت سختافزاری، هزینه و… توسط کاربر انتخاب خواهند شد.
انواع دیگر سرور عبارتند از:
سرورهای ابری
سرورهای Blade
سرورهای چاپ